• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

Serwis Informacyjny o Lesku

Dołącz do nas!

Imprezy: Konfrontacje kulinarne PDF Drukuj Email
Bieszczadzkie konfrontacje kulinarne 2 sierpnia 2008 (sobota) na terenie hotelu Energetyk oraz na zaporze wodnej w Myczkowcach.

Energetyk Spa i Klub Szefów Kuchni zapraszają 2 sierpnia br., w godzinach od 11.00 do 22.00, do Myczkowiec (nad Zalewem Myczkowieckim) na wielką fetę kulinarną połączoną z prezentacjami najlepszych bieszczadzkich potraw i produktów żywnościowych.

Organizatorzy zapraszają do udziału w imprezie Koła Gospodyń Wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, restauratorów (restauracje, karczmy, zajazdy, pensjonaty,) z Podkarpacia oraz producentów regionalnych wyrobów kulinarnych.

Zgłoszenia uczestników rywalizacji kulinarnej i wystawców przyjmowane są do dnia 30 lipca br. pod adresem: Hotel Energetyk Myczkowce, 38-623 Uherce (z dopiskiem: „Bieszczadzkie Konfrontacje Kulinarne”). Zgłoszenia można dokonać także osobiście (pod wskazanym wyżej adresem), faksem:  (013) 461 80 31 lub za pośrednictwem poczty elektronicznej: m.ros@hotels-energetyk.com.pl  .

W programie konfrontacji m.in. konkursowe pokazy przygotowane przez  mistrzów kucharskich, Koła Gospodyń Wiejskich i restauratorów,  występy zespołów regionalnych, wystawy rękodzieła artystycznego, jarmark bieszczadzki, teatr uliczny, pokaz ratownictwa wodnego, regaty wioślarskie, koncerty oraz inne atrakcyjne imprezy towarzyszące.

 

 Plakat

 

REGULAMIN

I BIESZCZADZKICH KONFRONTACJI KULINARNYCH
NA NAJLEPSZĄ PREZENTACJĘ REGIONALNYCH POTRAW
 I PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH.

  1. Organizatorem prezentacji jest Energetyk SPA Sp. z o.o. przy udziale Klubu Szefów Kuchni.
  2. Cele prezentacji:
    * identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach i produktach żywnościowych stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych, gospodarstwach agroturystycznych i przez lokalnych rzemieślników,
    * poszukiwanie potraw i  produktów żywnościowych specyficznych, charakterystycznych dla regionu, które mogą stać się jego wizytówką.
    * upowszechnienie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki ( a w szczególności agroturystyki) oraz rzemiosła i przetwórstwa.
    * promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię.
    * identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.
  3. Przedmiot prezentacji.
    Przez regionalne potrawy i produkty żywnościowe rozumiemy surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Regionalne potrawy i produkty żywnościowe muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
    Prezentacje będą oceniane w następujących kategoriach:
    * regionalne potrawy,
    * regionalne produkty żywnościowe (np. mięso, ryby, wędliny, mleko, sery, farsze, miód, owoce, warzywa i ich przetwory, chleby i inne wypieki).
  4. Zasady udziału w prezentacjach.
    W prezentacjach mogą wziąć udział wszyscy ci, którzy przedstawią potrawy lub produkty żywnościowe spełniające warunki podanej wyżej definicji oraz przyślą wypełnione karty zgłoszenia.
  5. Przebieg prezentacji.
    * Przesłanie wypełnionych kart zgłoszenia najpóźniej do 30.07.2008 r.
    - pocztą: Hotel Energetyk Myczkowce, 38-623 Uherce (z dopiskiem: „Bieszczadzkie Konfrontacje Kulinarne”)
    - faksem: 0134618031
    - elektronicznie: m.ros@hotels-energetyk.com.pl
    - osobiście: w Biurze Organizacyjnym Bieszczadzkich Konfrontacji Kulinarnych, Hotel Energetyk Myczkowce, 38-623 Uherce.

    Wzór karty zgłoszenia jest dostępny w  załączniku lub w  Biurze Organizacyjnym Bieszczadzkich Konfrontacji Kulinarnych, Hotel Energetyk Myczkowce, 38-623 Uherce
  6. Najlepsze prezentacje wyróżnione będą nagrodą publiczności i nagrodą jury.

    Jury oceniać będzie prezentacje według następujących kryteriów:
    * walory smakowe - ilość punktów 0-10
    * walory estetyczne - ilość punktów 0-5
    * związek potrawy lub produktu z regionem i jego tradycjami - ilość punktów 0-6

    Lista laureatów zostanie umieszczona na stronie internetowej:
    www.hotels-energetyk.com.pl
  7. Założenia dodatkowe.
    * Organizator prezentacji zastrzega sobie do publikacji i zdjęć potraw i produktów oraz uczestników prezentacji.
    * Wszystkie pytania dotyczące spraw nie wyszczególnionych w regulaminie, a związane z organizacja prezentacji prosimy kierować na adres:
    Marzena Roś, tel. (013) 461 80 31, m.ros@hotels-energetyk.com.pl
     
    Wszystkie informacje oraz karta zgłoszenia uczestnictwa Bieszczadzkich Konfrontacji Kulinarnych dostępne są również pod adresami:

http://www.potrawyregionalne.pl/153,imprezy.htm?action=more&id=2294

http://hotels-energetyk.com.pl/atrakcje/

 

 

Informacja:
BDK LESKO
SKOMENTUJ TO NA FORUM DYSKUSYJNYM

 

» Wyślij komentarz
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze.
Zaloguj się lub zarejestruj.
» Brak komentarzy
Nie ma tu jeszcze komentarzy.
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
 
Archiwalna Wypowiedź Starosty
Marek Pańko   
Agrobieszczady 2013r. 



Zapraszamy na nasz kanał < kliknij tutaj >

      

GRE Nieruchomości


Powierzchnia: 3737.0

Grunty - Lesko

Powierzchnia: 1532.0

Odwiedziło nas


Wyszukiwarka Pracy

Szukaj ofert pracy
praca.gratka.pl