Bieszczadzkie konfrontacje kulinarne 2 sierpnia 2008 (sobota) na terenie hotelu Energetyk oraz na zaporze wodnej w Myczkowcach.
Energetyk Spa i Klub Szefów Kuchni zapraszają 2 sierpnia br., w godzinach od 11.00 do 22.00, do Myczkowiec (nad Zalewem Myczkowieckim) na wielką fetę kulinarną połączoną z prezentacjami najlepszych bieszczadzkich potraw i produktów żywnościowych. Organizatorzy zapraszają do udziału w imprezie Koła Gospodyń Wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, restauratorów (restauracje, karczmy, zajazdy, pensjonaty,) z Podkarpacia oraz producentów regionalnych wyrobów kulinarnych. Zgłoszenia uczestników rywalizacji kulinarnej i wystawców przyjmowane są do dnia 30 lipca br. pod adresem: Hotel Energetyk Myczkowce, 38-623 Uherce (z dopiskiem: „Bieszczadzkie Konfrontacje Kulinarne”). Zgłoszenia można dokonać także osobiście (pod wskazanym wyżej adresem), faksem: (013) 461 80 31 lub za pośrednictwem poczty elektronicznej: m.ros@hotels-energetyk.com.pl . W programie konfrontacji m.in. konkursowe pokazy przygotowane przez mistrzów kucharskich, Koła Gospodyń Wiejskich i restauratorów, występy zespołów regionalnych, wystawy rękodzieła artystycznego, jarmark bieszczadzki, teatr uliczny, pokaz ratownictwa wodnego, regaty wioślarskie, koncerty oraz inne atrakcyjne imprezy towarzyszące. Plakat
REGULAMIN I BIESZCZADZKICH KONFRONTACJI KULINARNYCH NA NAJLEPSZĄ PREZENTACJĘ REGIONALNYCH POTRAW I PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH. -
Organizatorem prezentacji jest Energetyk SPA Sp. z o.o. przy udziale Klubu Szefów Kuchni. -
Cele prezentacji: * identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach i produktach żywnościowych stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych, gospodarstwach agroturystycznych i przez lokalnych rzemieślników, * poszukiwanie potraw i produktów żywnościowych specyficznych, charakterystycznych dla regionu, które mogą stać się jego wizytówką. * upowszechnienie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki ( a w szczególności agroturystyki) oraz rzemiosła i przetwórstwa. * promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię. * identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu. -
Przedmiot prezentacji. Przez regionalne potrawy i produkty żywnościowe rozumiemy surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Regionalne potrawy i produkty żywnościowe muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Prezentacje będą oceniane w następujących kategoriach: * regionalne potrawy, * regionalne produkty żywnościowe (np. mięso, ryby, wędliny, mleko, sery, farsze, miód, owoce, warzywa i ich przetwory, chleby i inne wypieki). -
Zasady udziału w prezentacjach. W prezentacjach mogą wziąć udział wszyscy ci, którzy przedstawią potrawy lub produkty żywnościowe spełniające warunki podanej wyżej definicji oraz przyślą wypełnione karty zgłoszenia. -
Przebieg prezentacji. * Przesłanie wypełnionych kart zgłoszenia najpóźniej do 30.07.2008 r. - pocztą: Hotel Energetyk Myczkowce, 38-623 Uherce (z dopiskiem: „Bieszczadzkie Konfrontacje Kulinarne”) - faksem: 0134618031 - elektronicznie: m.ros@hotels-energetyk.com.pl - osobiście: w Biurze Organizacyjnym Bieszczadzkich Konfrontacji Kulinarnych, Hotel Energetyk Myczkowce, 38-623 Uherce. Wzór karty zgłoszenia jest dostępny w załączniku lub w Biurze Organizacyjnym Bieszczadzkich Konfrontacji Kulinarnych, Hotel Energetyk Myczkowce, 38-623 Uherce -
Najlepsze prezentacje wyróżnione będą nagrodą publiczności i nagrodą jury. Jury oceniać będzie prezentacje według następujących kryteriów: * walory smakowe - ilość punktów 0-10 * walory estetyczne - ilość punktów 0-5 * związek potrawy lub produktu z regionem i jego tradycjami - ilość punktów 0-6 Lista laureatów zostanie umieszczona na stronie internetowej: www.hotels-energetyk.com.pl -
Założenia dodatkowe. * Organizator prezentacji zastrzega sobie do publikacji i zdjęć potraw i produktów oraz uczestników prezentacji. * Wszystkie pytania dotyczące spraw nie wyszczególnionych w regulaminie, a związane z organizacja prezentacji prosimy kierować na adres: Marzena Roś, tel. (013) 461 80 31, m.ros@hotels-energetyk.com.pl Wszystkie informacje oraz karta zgłoszenia uczestnictwa Bieszczadzkich Konfrontacji Kulinarnych dostępne są również pod adresami: http://www.potrawyregionalne.pl/153,imprezy.htm?action=more&id=2294 http://hotels-energetyk.com.pl/atrakcje/ Informacja: BDK LESKO
SKOMENTUJ TO NA FORUM DYSKUSYJNYM » Wyślij komentarz
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze. Zaloguj się lub zarejestruj.
» Brak komentarzy
Nie ma tu jeszcze komentarzy.
|