• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

Serwis Informacyjny o Lesku

Dołącz do nas!

Poseł Łukacijewska interweniuje w sprawie producentów wędlin PDF Drukuj Email
 Niedawne zarządzenie Komisji Europejskiej, znacznie zaostrzające dopuszczalne limity zawartości substancji smolistych w wędlinach wędzonych spowodowało, że wielu producentom z branży mięsnej, korzystającym z tradycyjnych metod wędzenia grozi znaczne ograniczenie produkcji lub wręcz jej zamknięcie.

 

Dotyczy to niestety w dużej mierze naszego regionu. Na przełomie 2012 i 2013 roku Krajowe Laboratorium Referencyjne przebadało 205 próbek, z czego tylko 48 miało wyższą zawartość substancji smolistych niż poziomy mające wejść w życie 1 września 2014 roku. Ale okazało się również, że próbki pobrane w północno-zachodniej Polsce spełniają normy, natomiast próbki z południowo-wschodniej Polski niestety nie.
Europosłanka PO Elżbieta Łukacijewska w przesłanym liście do Stanisława Bartmana, Prezesa Podkarpackiej Izby Rolniczej poinformowała o podjętych działaniach na  rzecz podkarpackich przedsiębiorstw wędliniarskich.
W liście tym można przeczytać m.in., że w związku z pojawiającymi się od grudnia ubiegłego roku sygnałami o problemach regionalnych producentów, jakie mogą wyniknąć w chwili wejścia w życie unijnego rozporządzenia dotyczącego dopuszczalnych norm substancji smolistych w żywności, podjęła szereg działań, które między innymi zaowocowały zorganizowanym w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi spotkaniem z producentami tradycyjnych wyrobów wędliniarskich.
Celem tego było omówienie kwestii związanych z nowo ustalonymi limitami dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. W spotkaniu udział wzięło około 150 przedstawicieli m.in. urzędów marszałkowskich, grup producenckich, dużych i małych producentów, przedstawicieli państwowego instytutu żywności i inspekcji sanitarnych. Obecni byli również przedstawiciele kancelarii Prezydenta RP oraz wiceminister zdrowia.
Jak wynika z przeprowadzonych rozmów, problemem w Polsce jest to, że nie ma wiarygodnych badań, które by były podstawą do rozmów z Komisją Europejską. Z tego względu Ministerstwo Rolnictwa zobowiązało się takie procedury wdrożyć oraz zorganizować szereg szkoleń, które mają doprowadzić do usunięcia błędów produkcyjnych, jeżeli chodzi o stężenie substancji WWA i uchronić producentów tradycyjnych wędlin od konieczności ograniczenia tego rodzaju produkcji.
Poseł Łukacijewska zobowiązała się ze swojej strony do dalszych działań oraz do bieżącego informowania Podkarpackiej Izby Rolniczej oraz podkarpackich producentów o wszelkich decyzjach, które będą rozwojowe dla sprawy. Czas pokaże ile z tych działań przyniesie pożądane efekty i uchroni, szczególnie małe firmy wędliniarskie od widma wstrzymania produkcji 1 września, z chwilą wejścia w życie zaostrzonych norm unijnych.
(md, vg)

 



Wydawca portalu lesko.net.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczanych przez użytkowników. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
 

  REKLAMA:

 

 

» Wyślij komentarz
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze.
Zaloguj się lub zarejestruj.
» Brak komentarzy
Nie ma tu jeszcze komentarzy.
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
 
Archiwalna Wypowiedź Starosty
Marek Pańko   
Agrobieszczady 2013r. 



Zapraszamy na nasz kanał < kliknij tutaj >

      

GRE Nieruchomości


Powierzchnia: 3737.0

Grunty - Lesko

Powierzchnia: 1532.0

Odwiedziło nas


Wyszukiwarka Pracy

Szukaj ofert pracy
praca.gratka.pl